Hoppa till innehåll

Torra fötter och hälsprickor

Torra fötter beror på att huden har för lite fukt vilket gör att den förlorar sin mjukhet och spänst. Om torra fötter också utsätts för belastning eller friktion kan det bildas förhårdnader. En del har lättare att drabbas av torr hud än andra. Det kan bero på ärftliga faktorer eller sjukdomar som diabetes och psoriasis.

Smörj ordentligt

Ofta blir fötterna torra för att de inte är ordentligt smörjda. Torra fötter kan också orsakas av väderförhållanden som låg luftfuktighet under torra somrar och kalla vintrar. Den torra luften kan göra att redan torr och tjock hud blir ännu torrare med ökad risk att drabbas av sprickor.

Fördelar med fotkräm

Fotkräm kan hjälpa dig att lindra problem med torra fötter och hälsprickor. Med fuktighetsbevarande fotkräm kan du få liv till dina torra fötter och göra dem härligt mjuka och lena.

En bra fotkräm är CSS fotvårdsalva som innehåller 10 procent fuktbindande karbamid och har tre funktioner i en; mjukgör, återfuktar och förbättrar hudens skyddsbarriär. Dessutom innehåller den eukalyptusolja som motverkar dålig lukt och ger en frisk doft. Resultatet blir mjuka, smidiga och väldoftande fötter.

Ett annat tips är CCS Cracked Heel Repair om du lider av mycket torr hud samt spruckna hälar. Denna effektiva fotkräm både exfolierar, mjukgör och återfuktar torra fötter med hälsprickor. Innehåller 25 procent fuktbindande karbamid och mjölksyra.

Du märker resultat efter redan tre dagar!

Hur applicerar jag fotkräm?

Massera in krämen med fingrarna. Börja vid tårna och arbeta dig upp till ovansidan av fötterna, massera fotsulorna med cirkelformade rörelser med båda tummarna. Använd fingertopparna för att massera med cirkelformade rörelser runt vristerna och hälsenan. Applicera fotkräm dagligen eller vid behov på rena och torra fötter.

Hur väljer jag rätt fotkräm?

Det finns en del saker att tänka på när du väljer fotkräm. En bra fotkräm är fet, går snabbt in i huden och mjukgör på djupet. Karbamid är en ingrediens som verkar effektivt mjukgörande och mjölksyra ger bra resultat på hud som är förtjockad eller lider av hälsprickor. Du kan också kombinera olika produkter för att behandla hälsprickor och torra fötter. Ta gärna regelbundna fotbad.

Vad är hälsprickor?

Med hälsprickor menar man oftast att hudens hornlager blir förtjockat och att det uppstår små sprickor på hälen och fotsulorna. När huden runt hälarna blir tjock och/eller torr tappar den sin spänst och smidighet och kan därför gå sönder av normalt tryck, som när du går. Sammantaget kan dessa faktorer göra att huden blir skör och spricker upp. Hälsprickor innebär att huden på hälarna spricker sönder. Sprucken och torr hud kan ge upphov till smärta och andra besvär.

Varför får jag hälsprickor?

Det finns flera orsaker till varför man kan få hälsprickor men den främsta orsaken är väldigt uppenbar: otillräckligt med fukt, att huden helt enkelt behöver lite extra omvårdnad och återfuktning. Ibland kan det även finnas andra orsaker till hälsprickor som till exempel diabetes med autonom neuropati som leder till minskad svettning och därmed nedsatt återfuktning, och problem med sköldkörteln. Problemet är att hälsprickor till stor del är ärftligt och därför kan problemen återkomma efter bara några veckor.

Det bästa du kan göra är därför att skapa en bra rutin och fortsätta smörja in sina fötter även efter att sprickorna läkt.

Hur behandlar jag hälsprickor?

Man kan förhindra och behandla hälsprickor med regelbunden fotvård. De flesta fall av hälsprickor går bra att behandla själv hemma. Använd hälbalsam eller oljebaserad återfuktande kräm två gånger om dagen. Tänk på att det kan vara en fördel att använda hälbalsam på morgonen eftersom det gör huden på hälarna mer elastisk inför dagens utmaningar och minskar förekomsten av sprickor.

I mindre allvarliga fall kan fotfil användas. Om du har svårare sprickor kan du behöva ta hjälp av en fotvårdsspecialist.

Att förebygga och ta bort förhårdnader är det bästa sättet att behandla hälsprickor. Förhårdnader måste tas bort regelbundet. Du kan använda en fotfil eller pimpsten på våta eller torra fötter – testa vad som funkar bäst på din hudtyp.

Hur kan hälsprickor undvikas?

  • Smörj in och återfukta fötterna regelbundet.
  • Ha på dig heltäckande skor och bra strumpor så mycket du kan.
  • Drick mycket vatten för att hålla en bra vätskebalans i kroppen och huden.
  • En bra kosthållning med rikligt innehåll av essentiella fettsyror (t.ex. omega 3) kan också vara till hjälp.
  • Ibland kan det hjälpa att lägga hälskydd i skorna. Hälskydd av silikon hjälper till att hålla fötterna fuktiga och förhindrar att hälen spänns ut i onödan.

CCS Lösning för hudsprickor hjälper till att minska smärta och underlättar läkning av hudsprickor. Den bildar en skyddande, vattenresistent elastisk film som torkar omedelbart efter applicering.

Den minskar även risken för infektion och kan användas av diabetiker på icke infekterade hudsprickor.
Medicinteknisk produkt. Läs bipacksedeln noga.